Erősen hizlalnak, növelik az étvágyat: mik azok az ultrafeldolgozott élelmiszerek?
Zám Adrienn
2022.05.13.
Az ultrafeldolgozott élelmiszerek fogyasztása nemcsak nagyon egészségtelen, hanem még erősen hizlaló is.
Az ultrafeldolgozott élelmiszerek fogyasztásának egészségügyi vonatkozásait már évek óta vizsgálják a tudósok. Ez olyan ételek és italok gyűjtőneve, amik a gyártás során számos folyamaton mennek keresztül, különböző mesterséges tartósítószerekkel, színezékkel, cukorral tesznek vonzóbbá a vásárlók számára.
Ezek az ételek általában sok összetevőből állnak, és alacsony a tápanyagtartalmuk. Néha olyan kellemes ízük van, hogy fogyasztásuk addikcióhoz vezet, növelik az étvágyat is, és erősen hizlalnak.Az ultrafeldolgozott élelmiszerekA boltokban kapható ételeknek és italoknak négy nagy csoportja ismert: az első a feldolgozatlan és enyhén feldolgozott kategória, a második a feldolgozott kulináris összetevők, a harmadik a feldolgozott, a negyedik pedig az ultrafeldolgozott élelmiszerek csoportja.
A feldolgozatlan ételek-italok azok, amik nyersen kaphatóak, mint a zöldségek, gyümölcsök, magvak, húsok, tojás, gomba, alga, víz. Ehhez a csoporthoz még olyan enyhén feldogozott élelmiszerek tartoznak, amiket természetes szerekkel tartósítottak. Ezek nem, vagy csak minimálisan csökkentik a tápanyagtartalmat. Ide sorolandóak azok is, amiknek az egyébként sem fogyasztható részét távolítják el, tehát őrölték, mint a 100%-ban teljes kiőrlésű gabonatermékek vagy a darált kávé esetében.Általában fagyasztva, hűtőben tárolják őket, pasztörizálják, fermentálják vagy vákuumcsomagba zárják, hogy az egyébként romlandó ételek a minőségüket megőrizzék.A következő csoport tagjai a feldolgozott kulináris összetevők, ezek préselés, finomítás, őrlés és szárítás révén jönnek létre, ide tartoznak például a hidegen sajtolt olajok vagy a teljes kiőrlésű lisztek is. Ezeket önmagukban nem szokás fogyasztani, hanem alapanyagként használatosak.
Ezután egy vízválasztóvonal érkezik, a feldolgozott ételek kategóriája. Ezek már tartalmaznak hozzáadott sót, cukrot és zsírokat, ezek lehetnek például konzervételek, sózott sajtok, pékáruk, a felvágottak egy része, mint a sonka vagy a szalonna. Legalább 2-3 összetevőt tartalmaznak, és alkalmasak az azonnali fogyasztásra.És itt elérkeztünk az ultrafeldolgozott ételekhez, amik gyakran a napi ajánlott sóbevitel többszörösét tartalmazzák, édesítettek, transzzsírt, telített zsírt, mesterséges színezéket, ízesítőt és tartósítószert tartalmaznak, ami segít megtartani textúrájukat, és növeli eltarthatóságukat.Elkészítésük során számos gyártási folyamaton átmennek, ide tartoznak például a cukros üdítők, a chipsek, a reggelizőpelyhek, a mirelitételek egy része, a löncshús, a tömeggyártott, csomagolt kenyerek, a margarin, a gyümölcsjoghurt, az energiaitalok, az előre gyártott pizza, a virslik, a porított instant levesek. Ezek az ételek nem ritkán az enyhén feldolgozott élelmiszerek helyett szerepelnek sokak étrendjében.Az ultrafeldolgozott élelmiszerek hatásaEgy 2020-ban megjelent átfogó kutatás szerint az egészségmegőrzés és a fogyás szempontjából sokkal előnyösebb frissen készített, feldolgozatlan vagy minimálisan feldolgozott élelmiszereket fogyasztani az ultrafeldolgozott ételek, italok helyett. A globális élelmiszer-ellátás sajnos ennek ellenére ez utóbbiak irányába húz, ami számos krónikus betegség előfordulásának a növekedését okozza.
Megfelelő, kiegyensúlyozott táplálkozással megelőzhetővé válhatnának olyan egészségügyi állapotok, mint a szív-érrendszeri betegségek, a cukorbetegség vagy az elhízás, és az abból fakadó kórállapotok kialakulása.Az ultrafeldolgozás ugyanis a élelmiszerek energiasűrűségét is megváltoztatja, elősegíti a túlevést, ami előbb-utóbb anyagcserezavarokhoz vezet. Épp magas kalóriatartalmuk miatt válnak olyan étvágygerjesztővé, okoznak enyhe addikciót. Nem beszélve arról, hogy gyakran sokkal jutányosabb áron elérhetőek, mint a nem feldolgozott ételek, ráadásul hosszú szavatossági idejük miatt a háztartásokban könnyű raktározni belőlük.Bebizonyították, hogy az ultrafeldolgozott élelmiszerek gyakori fogyasztása, tehát ha az étrend 80%-át teszi ki, növeli a szervezetben lévő vércukrok és telített zsírok mennyiségét, befolyásolja a szénhidrát-anyagcserét, felborítja a nátrium egyensúlyát, ami számos diétával összefüggő betegség kockázatát növeli. Sőt, kiemelendő, hogy az ultrafeldolgozott élelmiszerek összetétele és az étrend fehérje-, rost- és káliumtartalma között fordított összefüggést találtak. Tehát minél feldolgozottabb egy étel, annál alacsonyabb a tápanyagtartalma.
Egy közel 350 ezer fővel végzett vizsgálat során, ahol a résztvevőket 5 éven át nyomot követték, megfigyelték, hogy 15%-kal nőtt az esélye hízásra azoknak, akiknek az étrendje főleg ultrafeldolgozott élelmiszerekből állt. Akik a kísérlet elején már túlsúlytól szenvedtek, azoknál ez a mutató 16% volt.
____________________________________________________________________________________________
Az ultrafeldolgozott élelmiszerek hatása az ízületekre és az izmokra
Zám Adrienn
2025.01.11.
Gyengítik az izmokat és károsítják az ízületeket ezek az élelmiszerek: elképesztően egészségtelenek
Bizonyos élelmiszerek nemcsak az egészségre károsak, hanem jelentősen hozzájárulhatnak az izmok gyengüléséhez és az ízületi problémák kialakulásához is, közvetve még a porcokat is károsítják.
Az ultrafeldolgozott élelmiszerek hatása az ízületekre és az izmokraEgy friss kutatás megerősítette, hogy az ultrafeldolgozott élelmiszerek fogyasztása növelheti az intramuszkuláris zsírlerakódások kialakulásának kockázatát a combizomban, ami közvetetten növeli a térdízületi kopás kockázatát. A tanulmány, amelyet az Észak-Amerikai Radiológiai Társaság (RSNA) éves találkozóján mutattak be, kimutatta, hogy ezek a zsírrétegek akkor is kialakulnak, ha a napi kalóriabevitel vagy a fizikai aktivitás szintje egyébként normális.
Utrafeldolgozott élelmiszerek hatása az ízületekre, izmokra
Az ultrafeldolgozott élelmiszerek olyan iparilag előállított termékek, amelyek ízük, egyszerű elkészíthetőségük és alacsony áruk miatt népszerűek, de tápértékük gyakran minimális. Általában több mint öt összetevőt tartalmaznak, beleértve a cukrot, zsírokat, mesterséges adalékanyagokat, például ízfokozókat, színezékeket és tartósítószereket.A kutatás során 666 ember MRI-felvételeit vizsgálták meg, akik részt vettek az Osteoarthritis Initiative nevű országos vizsgálatban. Az átlagosan 60 éves alanyoknál – akiknek testtömegindexe 27 volt, és egyiküknél sem állapítottak meg ízületi gyulladást – egyértelmű kapcsolatot mutattak ki az ultrafeldolgozott élelmiszerek fogyasztása és a combizmok zsíros degenerációja között.Dr. Zehra Akkaya, a törökországi Ankara Egyetem radiológusa, a tanulmány egyik szerzője elmondta a MedicalNewsToday oldalán, hogy az MRI-felvételeken világosan látható, hogy az izomszövetben zsírlerakódások jelennek meg, amelyek az izom funkcionális állapotának romlásához vezetnek.A combizmok állapota kulcsfontosságú a térdízületek védelmében, ugyanis ezek segítenek stabilizálni a térdízületet és támogatják a porcok egészségét. Amikor azonban az izmok helyét zsír veszi át, az ízületek védtelenebbé válnak, és a porcok gyorsabban elkopnak.Az osteoarthritis – a leggyakoribb ízületi gyulladás – krónikus gyulladást idéz elő az érintett ízületekben, ami a porcok lassú, folyamatos pusztulását eredményezi. Bár a károsodott porcok nem regenerálódnak, az étrend javítása segíthet az izomszövet helyreállításában, ezáltal csökkentve az ízületekre nehezedő nyomást.
Az ízületek egészségét leginkább a helyes táplálkozás és az aktív életmód támogatja. Az ultrafeldolgozott élelmiszerek helyett érdemes friss, tápanyagokban gazdag ételeket fogyasztani, miközben a rendszeres testmozgás hozzájárul az izmok és ízületek megfelelő működéséhez. Ezenkívül a túlsúly csökkentése is fontos, mivel az elhízás az ízületi problémák egyik legnagyobb kockázati tényezője. Dr. Paul Arciero, a Skidmore College professzora kiemelte, hogy az ultrafeldolgozott élelmiszerekben található cukrok, sók és transzzsírok olyan gyulladásos reakciókat idéznek elő a szervezetben, amelyek nemcsak az izmokat és ízületeket károsítják, hanem fokozzák a fájdalomérzetet is. A kutatók hangsúlyozzák, hogy az intramuszkuláris zsírlerakódások mérése már a tünetek megjelenése előtt hasznos eszköz lehet az osteoarthritis korai felismerésében. Bár az ilyen vizsgálatok speciális eszközöket igényelnek, az életmódbeli változtatásokkal jelentős javulást érhet el bárki.